De Hollandse Waterlinie

De Hollandse Waterlinie

03 april 2019 10:00 - 12:00

(Opslaan naar agenda)

Rembrandtkapel Rembrandtlaan 20, 3761 AH Soest, Nederland

De Hollandse Waterlinie is als term redelijk bekend, zeker bij een generatie die nog uitgebreid Vaderlandse (of zelfs Vaderlandsche) Geschiedenis op school heeft gehad. “Reddeloos, radeloos, redeloos” is een kreet die men zich wellicht nog wel kan herinneren, een spreuk die betrekking heeft op het Rampjaar 1672 waarin de Waterlinie ons land heeft behoed voor de ondergang bij de aanval door de Franse legers van Lodewijk XIV (De Zonnekoning). Maar vraag je dan door “wat was die Waterlinie precies? En hoe werkte hij?” dan blijft men meestal het antwoord schuldig.

In de lezing van 19 september voor de Soester Kring gaat Bas Kreuger dieper in op de geschiedenis, werking en effecten van de Hollandse Waterlinie. Hoe is het idee van de Linie ontstaan? Hoe werkte hij nu precies? Hoeveel Linies hebben we in de loop der eeuwen gehad? Had zo’n Waterlinie wel zin? Wat is er nu nog van over en doen we er nog iets mee? Al deze vragen en meer komen aan de orde.

De presentatie over de Waterlinie is in handen van Bas Kreuger (1962), maritiem historicus en langjarig werkzaam geweest in diverse militaire en technische musea zoals het Militaire Luchtvaart Museum, het PTT Museum en laatstelijk in het Nederlands Vestingmuseum in Naarden. Sinds 2015 werkt Kreuger met zijn bedrijf KreugerinKultuur aan diverse projecten voor erfgoede, cultuur, recreatie en toerisme. Meer informatie via www.kreugerinkultuur.nl 


Rembrandtkapel

Rembrandtlaan 20, 3761 AH Soest, NederlandGeef routebeschrijving