Engelse landschapstuinen

Engelse landschapstuinen

07 november 2018 10:00 - 12:00

(Opslaan naar agenda)

Rembrandtkapel Rembrandtlaan 20, 3761 AH Soest, Nederland

Rond 1700 was de Franse tuin a la Versailles in heel Engeland de standaard voor Stately Homes en iedere kunstenaar of rijke jongeling die terugkeerde van een Grand Tour in Italië moest de Toscaanse vergezichten weer inruilen voor de in vorm gesnoeide hegjes en boompjes in de stijl van Le Nôtre. De invloed van de vorsten was groot, ook onze Willem III, (koning van Engeland van 1689 tot 1702)  was dol op de Franse tuin, denk maar aan Het Loo. Pas na het overlijden van Queen Anne in 1714, toen vorsten uit Hannover de troon bestegen als George 1, 2, 3 en zich veel minder intensief met de Engelse adel bemoeiden, kreeg het Verlichtingsdenken vrij spel. Als uitvloeisel hiervan werden individulisme en “terug naar de natuur”  belangrijke speerpunten.
We zien eerst een “Arkadische periode” waarin parkachtige landschappen ontstaan met talrijke op de klassieken gebaseerde bouwsels (“follies”). Daaruit ontwikkelt Lancelot (”Capability”) Brown een werkwijze die vergezichten, waterpartijen en markante boomgroepen combineert met mooie wandelpaden en uitkijkpunten. Hierbij wordt op subtiele wijze het landschap aangepast aan een ideaalbeeld dat veel meer verwijst naar de Engelse countryside dan naar Toscane. Vanuit het Huis moest men interessant uitzicht op de omgeving hebben. Maar ook de bezoekers moesten reeds bij nadering zien hoe majestueus het Huis zich weerspiegelde in de (al dan niet kunstmatige) vijvers.

We ontmoeten architecten en tuinontwerpers als Vanbrugh, Kent, Brown, Chambers en Repton
Bij de vele voorbeelden zullen Stowe Park en Stourhead de arkadische periode illustreren en Petworth, Croome, Blenheim, Chatsworth en Sherborne het werk van Brown. Deze sleutelfiguur heeft meer dan 200 tuinen gerealiseerd voor een clientèle die 6 eerste ministers en het halve Hogerhuis omvatte.  Na zijn dood ging zijn vakmanschap aanvankelijk verloren omdat men zich niet meer realiseerde dat de parktuinen rondom de Huizen het resultaat van menselijk ontwerp waren. Men zag ze als prachtige natuur.
In de laatste 50 jaar worden de  parktuinen van Brown en anderen nadrukkelijk als cultureel erfgoed benaderd. Een toonaangevende organisatie als de National Trust beheert en ontwikkelt momenteel 14 landschappen van Lancelot Brown.

De heer Jaap Frijlink gaat in op deze geschiedenis, die - ook in Nederland en onze omgeving - nog goed zichtbaar is.
Rembrandtkapel

Rembrandtlaan 20, 3761 AH Soest, NederlandGeef routebeschrijving