De Soester Kring

Ontmoeting met een kunstzinnig, historisch en vaak ook een Soesters tintje!

Agenda

Vorige maand Vorige dag Volgende dag Volgende maand
Per jaar Per maand Per week Vandaag Zoeken Ga naar maand
De geschakelde mens
Helene van Gelder
Woensdag 04 Maart 2020, 10:00am - 12:00pm
Hits : 125
Contact Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Drs. Helene van Gelder, filosofe laat ons zien hoe het huidige tijdperk van het neoliberalisme plaats kan maken voor een meer sociaal ingestelde mens, met oog voor zijn omgeving.

De geschakelde mens
- een ethiek van de moed -

In een wereld vol verwarring, en vol dreigingen van verschillende aard, waar vaste kaders en absolute waarheden verdwenen zijn, hebben we als mensen alleen nog maar elkaar, met als bindend beginsel: het behoud van de aarde.
Willen we verder komen dan zullen we de koers van het bewierookte individu moeten verleggen. Wat we nodig hebben is: de open geest van de socius – de mens als het gemeenschapsdier dat z’n vermogen tot denken en communiceren inzet om samen te werken aan een houdbare toekomst voor allen.
Op deze avond gaan we met zevenmijls laarzen door een stuk geschiedenis om het kantelpunt te vinden van het neoliberalisme met z’n verzelfstandigd marktmechanisme naar de geschakelde mens, die de moed in zich draagt om eigen kleine waarheid op tafel te leggen en open te staan –weliswaar onder behoud van eigen regie– voor de ( soms haaks daarop staande) kleine waarheden, ingebracht door de ander.
In het proces van schakelen kunnen we dan met elkaar een (tijdgebonden) optimale oplossing vinden voor de problemen in deze wereld en met het oog op de continuïteit van de aarde.
Volg De Soester Kring via: